CoreTherm®

Med åldern kan prostatakörteln förstoras. Då kan urinröret tryckas ihop och urinen får svårare att passera. Ungefär hälften av män över 50 år är drabbade och 80% av männen över 80 år. Läs mer om godartad prostataförstoring (Benign ProstataHyperplasi, BPH)

För att hantera besvären måste många män ta läkemedel, bära kateter eller tappa sig med hälp av tappningskateter. Det går att operera mot BPH (oftast med sk TUR-P) men det är ganska påfrestande, och köerna är ofta långa.

Enkel, skonsam och effektiv behandling av godartad prostataförstoring

En effektiv metod som passar många, är lika effektiv som TURP, mindre resurskrävande, och som ofta kan utföras med kort väntetid är CoreTherm®.  CoreTherm® är inte lika belastande för patienten som operation. Antalet biverkningar, till exempel retrograd ejakulation, är färre än vid kirurgisk behandling, och det passar dem som på grund av till exempel annan sjukdom inte bör opereras

Så går det till

Prostatavävnaden behandlas inifrån med en specialkateter med en mikrovågsantenn inuti. Mikrovågorna gör att större delen av prostatan värms upp till en temperatur av 45–50 grader. Värmen gör att 20-30% av prostatans celler dör, och den döda vävnaden transporteras bort av kroppens egna mekanismer under ett antal veckor. När det är klart kommer prostatan att ha krympt betydligt, urinröret vidgats, och urinflödet förbättras. Förbättringen sker gradvis över flera månader. Själva ingreppet är klart på ungefär 10 minuter och utförs med lokalbedövning. De flesta känner ingen egentlig smärta under eller efter behandlingen. Man går hem själv direkt efter ingreppet.

Inför ingreppet

Vid ett förberedande besök undersöks prostata med ultraljud. Ibland kan man också behöva undersöka urinröret och blåsan med cystoskopi, och vid misstanke om nedsatt blåsfunktion också göra en så kallad urodynamisk undersökning. Man får förebyggande antibiotika och värktabletter på mottagningen när man kommer för själva ingreppet.

Efter ingreppet

Prostatan svullnar på grund av kroppens reaktion på behandlingen. Därför måste man efter behandlingen använda kateter i 4 till 6 veckor. Det kan ta några dagar för urinröret att vänja sig vid katetern.  Katetern tas bort vid ett återbesök.  Man skall också vara beredd på att man under läkningen kan känna en del trängningar och undvika att cykla under någon vecka direkt efter behandlingen. Under en månad efteråt tar man antibiotika och blåsdämpande medel.

5–6 månader efter behandling kallas man på ett uppföljande återbesök. De allra flesta behöver inga uppföljande åtgärder eller läkemedel utan är nöjda med resultatet. Erektionen påverkas normalt inte. 30–40% kan dock uppleva att utlösningen är torr eller sparsam. Det beror på så kallad retrograd ejakulation, där utlösningen pressas in i blåsan i stället för ut genom urinröret.

Så gör du om du tror att du vill genomgå behandling

Om du redan har en kontakt med annan läkare, til exempel på vårdcentral, är det ofta bäst att be om remiss till oss. Vi har för närvarande korta vänteteider för denna behandling. Du kan också söka själv, antingen genom att begära en tid för besök via 1177, eller genom att fylla i en egenremiss och posta till oss. Det går förstås också bra att ringa till oss.

Du betalar Region Stockholms ordinarie patientavgifter och frikort gäller förstås.

Observera att om du har genomgått strålbehandling i prostata eller underlivet är tyvärr inte CoreTherm® rekommenderat

För mer information om CoreTherm® ladda ner en broschyr, läs mer om metoden på CoreTherms hemsida eller titta på filmen nedan.

Kontakt

Barks väg 7 
170 73 Solna                                                             
Tfn: 08-678 27 50
Fax: 08-678 27 56
 
Urogyn Sverige Kommanditbolag
org nr 969790-1032
Ta Tunnelbanan till Bergshamra, uppgång mot Södra Bergshamra. Sedan är det tre minuter att gå västerut, förbi IFs huvudkontor. Mera vägbeskrivning.

Verksamheten är miljöcertifierad enligt
ISO 14001:2015