Överaktiv blåsa ”Bråttomläckage”

Allmänt
Att ha en överaktiv blåsa innebär att man ofta känner att man behöver kissa. Det är mycket vanligt med sådana besvär hos både män och kvinnor och de kan bli vanligare när man blir äldre. Men även barn och ungdomar kan ha en överaktiv blåsa.

Många gånger finns det ingen speciell orsak till att man ofta känner sig kissnödig. Ibland beror det på en nervskada, en nervsjukdom, eller till exempel livmoderframfall eller prostataförstoring, men ibland kan det ha psykiska orsaker eller bero på ett läkemedel man tar. 

Symtom
Om man har en överaktiv blåsa känner man sig ofta kissnödig, Man kissar ofta och ibland läcker det urin.

Behandling
De flesta som har en överaktiv blåsa kan lära sig att leva med besvären. Man kan behöva hjälp om man har besvär med att det rinner urin utan att man kan kontrollera det eller om man blir störd av att man måste gå på toaletten på natten,

Behandling mot överaktiv blåsa är oftast en längre process av egen träning och livsstilsförändringar, normalisering av kroppsvikt, samtidigt som man provar olika mediciner och uroterapeutiska behandlingar. Man får vara beredd på att det tar tid innan man ser resultat.

Behandlingtrappa​
Steg 1 - Blåsträning/Livsstil/Viktnedgång: 
Man kan träna urinblåsan till att klara större urinmängder innan man blir kissnödig. Man kan pröva, efter samråd med sin läkare eller en uroterapeut, att hålla sig i minst fyra timmar åt gången. Vikten och dryckesintaget påverkar också överaktiv blåsa.

Steg 2 - Mediciner:
Om inte egen träning hjälper kan man behöva få hjälp, till exempel läkemedel (Tolterodin, Vesicare  eller Betmiga) som gör att man inte känner sig kissnödig lika ofta. Kvinnor: Svaga östrogener i underlivet motverkar skörhet och trängningar. Om man har mycket urin på natten kan en tablett Desmopressin (Minirin) vara till hjälp.

Steg 3 - Behandlingar hos uroterapeut:
Det finns också muskel- och nervstimulerande elbehandling och akupunktur som kan dämpa urinblåsans trängningar. 

Steg 4 - Behandling inuti urinblåsan:
Om ovanstående behandlingar inte hjälper kan urinblåsan behandlas med injektioner som ger en avslappnande effekt inuti blåsan (Botox)

Kontakt

Barks väg 7 
170 73 Solna                                                             
Tfn: 08-678 27 50
 
Urogyn Sverige Kommanditbolag
org nr 969790-1032
Ta Tunnelbanan till Bergshamra, uppgång mot Södra Bergshamra. Sedan är det tre minuter att gå västerut, förbi IFs huvudkontor. Mera vägbeskrivning.

Verksamheten är miljöcertifierad enligt
ISO 14001:2015