Ibland kan det vara av värde att göra en urodynamisk undersökning/cystometri för att göra en korrekt bedömning av dina besvär. Undersökningen ger en utökad information om nedre urinvägaranas funktion såsom trycket i blåsan, hur mycket blåsan kan fyllas, hur snabbt urinen kan rinna ut mm. Den insamlade informationen kan bland annat visa om blåsan är överaktiv eller om det finns något avflödeshinder för urinen. Utifrån dessa kan vår läkare fatta ett vidare beslut i handläggandet och behandlingen av dina besvär.
Undersökningen utförs av en uroterapeut och en undersköterska. De står för insamlandet av data men en av våra läkare kommer att tolka resultatet och meddelar dig detta vid ditt uppföljande återbesök.
En kateter förs in i urinblåsan via urinröret. Genom den fylls blåsan upp med koksaltlösning. Under undersökningens gång registreras olika grader av aktivitet i blåsan eller trängningar, vi kommer att fråga om vilka signaler du får från din blåsa. När blåsan känns full avbryts vätskepåfyllningen och du får kissa i en flödesmätare. Under hela tiden mäts trycket i blåsan.
Undersökningen tar normalt mellan 60-90 minuter.
Sveda i urinröret och lite blodtillblandad urin under något dygn är vanligt. För att minska svedan är det bra att dricka lite extra vatten undet något dygn för att skölja urinvägarna. Det är också viktigt att du direkt efter undersökningen inte låter det gå mer än två timmar innan du tömmer blåsan.
I sällsynta fall kan man få en urinvägsinfektion. Sveda, täta trängningar och feber är tecken på infektion. kontakta i första hand oss, alternativt din vårdcentral eller akutmottagningen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss.
Ta Tunnelbanan till Bergshamra, uppgång mot Södra Bergshamra.
Sedan är det tre minuter att gå västerut, förbi IFs huvudkontor.
Verksamheten är miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015