Ta hand om underlivet

Undvik irritation i underliv och urinvägar


 
Urinröret ligger mellan klitoris och vagina. Bakterier knuffas lätt in i urinröret vid samlag och annat gnuggande/friktions effekt i underlivet. Även vid bad eller avföringsläckage
 
Allmänna råd
 • Använd aldrig tvål i underlivet
 • Vädra underlivet på natten; dvs sov gärna utan trosor.
 • Ta god tid på dig vid toabesök för att tömma urinblåsan helt
 • När du inte har infektion:  Försök att inte kissa för ofta. Normalt är att kissa 6-8 gånger/dygn.

Samlag
 • Använd gärna glidmedel vid samlag.
 • Undvik att komma åt urinröret allt för mycket vid samlag.
 • Analsex ökar risken för att bakterier sprider sig till urinröret och bör undvikas.
 • Pubishår skyddar urinröret och ska helst inte rakas bort helt i området närmast urinröret.
 • Kissa efter samlag eller annat som kan trigga urinvägsinfektion.

Kost och Läkemedel
 • Surgörande (t.ex Hiprex, Tranbärsjuice / kapslar, Citronvatten) kan eventuellt hjälpa – det finns dock inget säkert vetenskapligt stöd.
 • Vid doktorsordination: Tag en antibiotikatablett i samband med det som troligtvis orsakar att bakterier klättrar in och att infektionerna bryter ut (t.ex. samlag, bad, avföringsläckage). Antingen tas en tablett vid behov eller istället dagligen under en längre period.
 • Om i klimakteriet och ibland även annars, och vid doktorsordination: Tag lokala östrogener vaginalt.  (Finns receptfritt på apoteket) Replens kan tas om man ska undvika hormoner.

Så tvättar du underlivet

Vi vill gärna känna att vi är rena och fräscha, och vi har alltid fått lära oss att god hygien är viktigt för att undvika sjukdomar. Tyvärr är fel sorts hygien en bidragande orsak till att underlivsbesvär blir långdragna och inte läker ut på ett normalt sätt.  Fel hygien gör det enklare för svampar och bakterier att bita sig fast, och svårare för kroppen att bekämpa dem och läka.
Följande enkla riktlinjer borde alla kvinnor (och män) följa, oavsett om man redan drabbats av urinvägsbesvär eller inte:

ALDRIG tvål
Använd aldrig, aldrig, någonsin någon form av tvål, tvättkräm, schampo eller liknande produkter. Inte s.k. ”intimtvål” som man kan köpa på apotek, och inte flytande tvål. All tvål löser fett (det är det den är till för) d.v.s. den förstör det naturligt skyddande fettet som måste finnas i den ytligaste huden och ytterst i slemhinnan. Dessutom innehåller nästan alla tvålar någon parfym och/eller något konserveringsmedel som kan irritera känslig hud och slemhinnor.
 
Försiktigt och inte för ofta
Skrubba inte och klia inte. Om du har en irritation skall du undvika att duscha eller bada mer än en gång per dag.
 
Använd endast ren olja
Innan och efter att du försiktigt sköljer med vatten, tar du några droppar olja på fingrarna och stryker på underlivet. Oljan skyddar slemhinnor och hud från uttorkning och mekanisk nötning. Vanlig rapsolja, solrosolja eller olivolja är utmärkt. Intimolja från apoteket, ren paraffinolja eller rent vaselin går också bra. Det viktiga är att oljan är helt fri från parfymer och konserveringsmedel.
Det finns mängder av så kallade ”intimprodukter” som marknadsförs av apotek och annan handel. Dessa är med några få undantag onödiga, och i många fall skadliga. Håll för säkerhets skull allt som säljs eller rekommenderas som skönhets- eller hudvårdsprodukter på avstånd från underlivet.

Kontakt

Barks väg 7 
170 73 Solna                                                             
Tfn: 08-678 27 50
Fax: 08-678 27 56
 
Urogyn Sverige Kommanditbolag
org nr 969790-1032
Ta Tunnelbanan till Bergshamra, uppgång mot Södra Bergshamra. Sedan är det tre minuter att gå västerut, förbi IFs huvudkontor. Mera vägbeskrivning.

Verksamheten är miljöcertifierad enligt
ISO 14001:2015